zowel tijdens zou binnen elk leven en organisatie omarmd kunnen worden door een succesvol coaching traject in te zetten. De coaching trajecten worden 1 op 1 passend gemaakt. Voor elke organisatie of persoon een passend coaching traject. Of het nu gaat om individuele coaching, team coaching, coaching on the job, out placement of een business coach, Mindful-Matters maakt het samen met de klant mogelijk.


Via het doorbreken van vaste patronen in zowel gevoelens, emoties als het denken naar een vrijer, blijer, energieker en bewuster bestaan. Bam!


Mindful-Matters is een Amsterdam based Mindfulness en Meditatie Company. Een mondvol, maar waar het op neer komt is dat we mensen helpen bewuster te worden.

Het 'doorbreken van je dilemma' is daarin een belangrijke stap. Inzien dat je iets dwars zit wat je belemmert in een vrij bestaan.

Bewuster van zichzelf en daardoor van de wereld om hen heen. En dat is prettig. Zo kun je bijvoorbeeld steeds sneller je eigen gemoedstoestand herkennen en daar vervolgens naar handelen. Zoals bijvoorbeeld stress; binnen 5 seconden stromen alle stresssignalen je lichaam binnen maar deze merken we nog maar amper op. En wanneer zich dat keer na keer opstapelt kom je in flinke problemen terecht. Dus hoe bewuster je van jezelf bent hoe beter je voor jezelf kunt zorgen.

Dit is in een notendop wat wij doen en waar wij voor staan… En nog veel meer


Doorbreken begint met het inzien dat je iets niet meer wilt. Je voelt dat je vastzit, dat je iets wilt veranderen, al heb je nog geen idee hoe.

De eerste stap van verandering is erkenning dat je iets niet meer wilt

Wat is nou precies doorbreken? Doorbreken betekent letterlijk ‘de situatie veranderen’ waaronder je denken veranderen een belangrijk onderdeel is. Het is belangrijk te begrijpen:

*hoe werkt het denken

*wat gebeurt er in het brein

*hoe houd je je gezonde verstand gezond

zodat je jezelf tot de orde kunt roepen als je merkt dat je weer verzuipt in vergelijken, perfect willen zijn of het najagen van allerlei prikkels. 

Doorbreken begint met het inzien dat-je-iets-niet-meer-wilt en dus een verandering nodig is. Je zit vast, je ziet -en voelt dat je vast zit, je erkent het naar jezelf en HOERA, hier is een pracht-moment aangebroken! De eerste stap in verandering is namelijk altijd erkenning en momenten van inzicht. Vanaf daar kan je aan de slag. Maar wat is nou precies doorbreken?

 

Doorbreken betekent letterlijk ‘de situatie veranderen’. Ik zou er zelf aan willen toevoegen; ook je denken veranderen. Want jemig, dat denken kan ons echt zoveel in de weg zitten ondanks dat al die gedachten vaak maar aannames zijn. En die zijn de ergste..




Stel je voor dat je een houten stok in je handen hebt en met behulp van een klein beetje kracht breek je deze stok doormidden. Wat heb je dan? Juist, 2 stokken van hout. Het mooie van deze 2 stokken is dat zij nu ieder een eigen kant op kunnen gaan, ieder een eigen leven. Losgekoppeld van elkaar.

Wellicht een wat vergezocht voorbeeld maar waar het op neerkomt, is dat je soms eerst iets moet doorbreken wil je verder kunnen in je bestaan. Wil je verder kunnen om te groeien en wie weet wel om voluit te kunnen leven – en hoe mooi zou dat zijn.

 

Het zit namelijk zo. Zonder dat je het door hebt loop je vaak met ‘iets’ rond wat niet meer bij je hoort. Of je in de weg zit. Je hebt geen idee wat het is en toch voel je je al een tijdje wat sjaggie, heb je het gevoel dat je niet meer verder komt, zit je vast in je denken en draaien je gedachten in een non-stop loupje. Wie weet die ene vriendin die veel energie bij je weg tapt, je baan die je eigenlijk niet meer uitdagend vindt, je relatie die even niet lekker loopt of zelf moeite hebt met NEE zeggen en dus continu in de overdrive zit. Slechts een paar voorbeelden en wellicht bedenk je er nog veel meer terwijl je dit leest.

 

Doorbreken begint met het inzien dat-je-iets-niet-meer-wilt en dus een verandering nodig is. Je zit vast, je ziet -en voelt dat je vast zit, je erkent het naar jezelf en HOERA, hier is een pracht-moment aangebroken! De eerste stap in verandering is namelijk altijd erkenning en momenten van inzicht. Vanaf daar kan je aan de slag. Maar wat is nou precies doorbreken?

 

Doorbreken betekent letterlijk ‘de situatie veranderen’. Ik zou er zelf aan willen toevoegen; ook je denken veranderen. Want jemig, dat denken kan ons echt zoveel in de weg zitten ondanks dat al die gedachten vaak maar aannames zijn. En die zijn de ergste..

 

Het is dus heel belangrijk je gezonde-verstand gezond te houden zodat je jezelf tot de orde kunt roepen als je merkt dat je weer verzuipt in vergelijken, perfect willen zijn of al die prikkels maar willen najagen.

 

Ikzelf ben groot fan van meditatie. Sterker nog, het is mijn werk. Ik geloof heel erg in de kracht van meditatie – en nee, het is niet zweverig, het is zelfs zo plat als een duppie. Meditatie laat je namelijk inzien hoe het van binnen met je gaat en laat dat nou precies nodig zijn als je klaar bent om te doorbreken, om verder te gaan. Om verder te gaan met je leven en klaar bent om nieuwe stappen te zetten. Met grote regelmaat geef ik kleinschalige retreats in Friesland. Los van dat deze retreats altijd gezellig en vrolijk zijn komt iedereen altijd op een punt van inzicht.

 

Wat gebeurt er allemaal met je na een moment van inzicht en doorbreken? Best veel namelijk. Plots voel je dat een stroom van energie vrijkomt, het wordt weer helder in je hoofd, er ontstaat ruimte, je hebt meer focus en vaak komt ook ‘het doel’ naar boven drijven waar je al zo lang naar verlangde. Daarbij komen gedachten meer op een afstand te staan en er ontstaat weer verbinding met je hart. En laat dat nou de mooiste weg in het leven zijn, de route van 40 cm tussen hoofd en hart. Wanneer je meer vanuit je hart leeft kom je weer in contact met je intuïtie, met je innerlijk weten en leef je een vol en aanwezig bestaan. Hoe prachtig is dat!

Het enige wat je daar voor nodig hebt is doorbreken. Doorbreken van oude patronen, van gedachtegangen die je niet verder helpen, van overtuigingen die je belemmeren, gewoontes die niet meer bij je passen. En ja, soms voelt het echt als ‘breken’ en kennelijk is dat nodig. Pijn? Soms.

 

In de tijd waarin we leven zijn we bijna allemaal te hard voor onszelf. Ook jij. En dat is zo jammer voor je want met mildheid naar jezelf kom je een heel eind. Be sweet, be kind. Alleen jij weet wat je precies nodig hebt, niemand anders.

 

Hier wat kleine tips om daar mee te beginnen of om juist mee verder te gaan.

 

·       plan elke dag een moment die je volledig aan jezelf kunt besteden;

·       ga zitten en voel je stemming;

·       als je het fijn vindt sluit je je ogen;

·       benoem je stemming zonder dat je daar iets mee hoeft te doen of te veranderen;

·       adem een aantal keer heel rustig en zacht;

·       je zult merken dat je meteen in gedachten schiet en dat is helemaal niet erg, dat gebeurt nou eenmaal en hoort bij mens zijn;

·       gewoon weer terug naar je adem, heel liefdevol;

·       blijf een paar minuten zitten en herhaal;

·       en sluit af met de vraag aan jezelf wat je nodig hebt.

 

Zo geef je je zelf aandacht en mildheid. Zo maak je contact met jezelf en kom je wellicht tot inzichten. En vanuit die inzichten kun je beginnen met doorbreken en vanuit doorbreken kun je vrij en voluit leven. En dat is wat wel allemaal willen. Dus zit je iets dwars en kom je niet verder? Zie in wat het is, ga er in mildheid doorheen, doorbreek en pak vervolgens het leven met beide handen aan. LEEF!


Adem - LEVI

Laten we beginnen met het prachtige feit dat adem het allerbelangrijkste is was er is. De adem geeft je het leven dus zonder adem zou er niets zijn. Jij ook niet. De adem is dus eigenlijk de kern van het bestaan, van jouw bestaan. Hoe mooi!

Daarnaast is de adem een hele belangrijke tool die je de hele dag bij je hebt; de adem vertelt je namelijk hoe het met je gaat. Is het je wel eens opgevallen dat de ademhaling reageert op hoe je je voelt. Of hoe je adem kan veranderen wanneer plots de situatie waarin je zit veranderd. Voel je stress? Dan is je ademhaling vaak hoog en gaat deze wat sneller. Voel je ontspannen? Dan is je ademhaling vaak wat zwaarder en trager. Heb je pijn? Dan stop je soms zelfs wel eens met ademen.

Let er maar eens op, het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt. En wie weet kan je daar in de toekomst zelfs op bouwen en gebruiken als anker je je dagelijks bestaan.

Oke, terug naar de kern van waar dit mooie boek over gaat.

 

Misselijkheid kan overheersend zijn, zo naar en zo vervelend. Je kan niets, je wilt niets, het enige dat je wilt is dat het weggaat. Maar hoe harder je iets wegduwt hoe harder het terugkomt. Is je dat wel eens opgevallen? Wegduwen werkt dus niet. Wat dan wel? Hier een oefening die je kunt inzetten als je misselijk bent.

 

Komt ie:

 

Allereerst probeer je rustig te ademen. Dit kun je doen door je handen op je onderbuik te leggen en daar naar toe te ademen. Het mooie feit is namelijk dat hoe rustiger je ademhaling, hoe rustiger je gedachten zijn. En hoe rustiger je gedachten, hoe minder misselijk.

 

Los van het fysieke gevoel zijn het vaak ook de gedachten over de misselijkheid. ‘Ik wil dit niet. Ik heb een afspraak vanmiddag en nu ben ik misselijk dus hoe moet ik dat straks doen. Als ik vannacht maar niet misselijk ben want ik wil weer eens goed slapen’. Etc. Herkenbaar? Dus allereerst is het van belang de gedachtestroom zo rustig mogelijk te krijgen.

 

1- Leg handen op je (onder-)buik en adem daar zachtjes naar toe. En houd je aandacht bij de ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, die gaat vanzelf wel naar beneneden en als dat niet het geval is is dat ook goed. Ga niet heel hard proberen je adem te veranderen, je hoeft dus niet je best te doen… Hoera!

 

2- Als je merkt dat je toch weer met je gedachten aan het wegfladderen bent –en dat gebeurt heel snel- ga je gewoon heel rustig weer terug met je aandacht naar de beweging van je adem in je buik. En blijf dit keer op keer herhalen. En herhalen. En herhalen. En herhalen.

 

Je zal merken dat er opeens iets van ruimte ontstaat. In je gedachten maar ook in je lichaam.

 

3- Als je merk dat je gaat struikelen over je adem dan laat je eerst even alles los. En daarna begin je gewoon weer opnieuw.

 

4- Ben lief voor jezelf! Er zit een kindje in je buik en die heeft heel veel zachte aandacht van je nodig. Net als jij. Probeer eens door je misselijkheid heen contact te maken met je mooie kindje en daar naar toe te ademen. En geef deze mooie adem een glimlach en geef deze aan je kindje. En aan jezelf.

 

Misselijkheid gaat pas weg wanneer het zelf bepaald weg te gaan, daar hebben we dus geen invloed op. Wèl kan je met je adem zorgen voor wat ruimte en rust en daarmee help je de misselijkheid iets minder heftig aanwezig te zijn.

 

Ben lief voor jezelf! Adem warmte en zachtheid naar jezelf toe, dat werkt helend. Adem warmte en zachtheid naar je kindje toe, hij of zij voelt dat en ligt daardoor nog lekkerder in je buik. Met je adem kan je zó veel sturen in je lichaam dus maak er gebruik van. Mijn tip zou zijn om een aantal keer per dag een moment te nemen en je te focussen op je adem in je buik. Ook als je niet misselijk bent.

 Adem lief, adem warm, adem zacht.


 Boeddha zegt: ‘Het is belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken’. 


Salvador Dali die zei: ‘Afscheid nemen betekent de geboorte van een herinnering’